Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Ραψωδία σε μια νύχτα με αγέρα ή καθ’οδόν με τους And Also The Trees

Στο λόφο τελειώνει αυτός ο βραδινός άνεμος
Κάποιος εγκατέλειψε  το μαύρο ουρανό…
Εκείνος πλανιέται και ξαναγυρίζει σε πράσινες όχθες…
Balancing on the wind
Leaning on the cliff edge wind ,in limbo….

    Ας μου επιτραπεί αυτή η αυθαίρετη συρραφή στίχων ως αυτούσια κατάθεση ακατέργαστου συναισθήματος ενός ακροατή και συνάμα αναγνώστη. Η μουσική εμπειρία αναζητά την ολοκλήρωση στην ποίηση και αντίστροφα. Έτσι τα νυχτοπερπατήματα στο angelfish ή οι μοναχικοί κι ανεμόδαρτοι οδοιπόροι στο viruς meadow αναπόφευκτα θα μπορούσαν να αναγνωριστούν στα ποιήματα του Georg Trakl ή να δανειστούν έναν τίτλο από τον  T.S.Eliot (rhapsody on a windy night ).Ο Sebastian στο όνειρο του Trakl ή ο Jacob Fleet περιπλανώνται άλλοτε ανασαίνoντας τον ανοιξιάτικο αγέρα και άλλοτε σκιρτούν νοσταλγικά και πένθιμα  στην ανάμνηση της σκοτεινής γαλήνης των παιδικών χρόνων.

    Οι  And Also The Trees γράφουν μουσική «καθ’οδόν» και όλες  οι αισθήσεις εμπλέκονται σε μια απαράμιλλη ισορροπία ενστίκτων ,συναισθημάτων και νόησης ,έτσι όπως θα την ήθελε ο Μπερξόν.Είναι μουσική με δρώμενα που υποβάλλονται αρχικά ,αλλά στη συνέχεια διαμορφώνονται από την εσωτερική διάθεση και το βίωμα του καθενός. Οι ταραγμένες ψυχές ανακουφίζονται στην ιδέα της φυγής ,όταν δε στενάζουν μέσα στον ύπνο και ακατάληπτα όνειρα . Ο πρωινός αέρας θυμίζει το γυναικείο χάδι και τα άσπρα φορέματα λικνίζονται αιθερικά και ερωτικά μέσα στη φυσική γαλήνη,κάτι που παραπέμπει σε μια προϊστορία πνευματικής κληρονομιάς ,ίσως όχι με πρόθεση.Η νεκρή Άλκηστη ,παγερή εξακολουθεί να ασκεί γοητεία στον Όρφέα και στον Άδη και την προσκαλεί κοντά  του ,όπως και ο Τοm προσκαλεί το φάντασμα της Jenny Bailey τα μεσάνυχτα.
   Όπως και να ‘χει η μουσική δημιουργία αναζητά την έμπνευση στη λογοτεχνία ,τη μυθολογία ,τη φαντασία ,τις οποίες και συμβουλεύεται όταν διαπλάθει χαρακτήρες και ήρωες. Οι  And Also The Trees σίγουρα διαθέτουν λογοτεχνική εμπειρία και ποιητικό αισθητήριο .Όσο για τους χαρακτήρες που στοιχειώνουν τα τραγούδια τους ,δε θα ήθελα να μιλήσω ψυχογραφικά ,παρά να επισημάνω ότι αντιπροσωπεύουν προθέσεις με γνησιότητα  που συλλαμβάνουν τις θεμελιακές διαισθήσεις της ζωής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου