Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2013

Λήμμα «Nick Cave»

Λήμμα «Nick Cave» . Αναζήτηση στη μουσική λεξικογραφία. Περιγραφή: μουσικός , συγγραφέας, ποιητής, σεναριογράφος, περιστασιακός ηθοποιός ,ποικίλες συνεργασίες , μουσικά σχήματα. Πεποιθήσεις :πρώην πιστός ,αρνείται τον προσωπικό θεό , αλλά πιστεύει ότι κάθε ερωτικό τραγούδι δεν είναι ποτέ απόλυτα ανθρώπινο μα έχει κάτι θεϊκό. Ενδυματολογικό στυλ :λιτός και κομψευόμενος αστός με διανοητικό δανδισμό ,αλλά παραμένει πάντα ο πρίγκιπας που μπορείς να τον συναντήσεις σε ένα καταγώγι .Προσωπική ζωή : καρδιοκατακτητής ,αλλά και λαβωμένος εραστής . Συναφείς όροι : Birthday party,Nick Cave and the Bad Seeds ,Grinderman.Με λίγα λόγια απερίγραπτος και ανεξάντλητος.

Ένας άνθρωπος που συναιρεί το θεό και το διάβολο .Κι έτσι "θεόληπτος ή συντροφιά με τα τελώνια", κατά την έκφραση του Κώστα Μαυρουδή, μπορεί  να συναιρεί τα πιο διαφορετικά στοιχεία σε μία προσωπικότητα που ξέρει ότι οι ζωντανοί μύθοι είναι αυτοί που ζουν με τη φράση something or nothing.Οι παλιότεροι τον γνωρίζουν σαν τη παλάμη τους μαζί με τα σβησμένα τσιγάρα λίγο πριν τα νυχτοπερπατήματα στα 80'ς ,οι νεότεροι πάλι έχουν αγαπήσει το λυρισμό του, ιδίως τον ερωτικό, και οι εστέτ αναγνωρίζουν στον Nick Cave το μαξιμαλισμό μιας μαινόμενης και εύθραυστης αθωότητας που δεν μπορεί να δεχθεί τίποτα παγιωμένο, θεσμοθετημένο, ασάλευτο και δεν μπορεί να κρατηθεί μακριά από καμιά όψη του κόσμου και της ζωής.

Όπως και να 'χει ,χρωστάω οπωσδήποτε ένα πράγμα στον κύριο Cave :συνειδητοποίησα την  παραδοξολογική ματιά της άσχημης τέχνης, δηλαδή της τέχνης που διαχωρίστηκε από την ομορφιά για να εμβαθύνει και σε άλλες αισθητικές ιδιότητες ,όπως το θλιβερό και το άσχημο.Το φρενοκομείο, όμως, δε μεταστοιχειώνεται από μόνο του σε καθαρτήριο .


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου